Går det att tvätta fönstrerna på vintern?
Då det kommer till fönsterputsning finns det två säsonger som är lite bättre än de två övriga. Våren och hösten är de som är bäst lämpade för denna uppgift, men även då bör man vara uppmärksam på väderleken. Om det regnar eller är för stark sol så kommer detta att innebära utmaningar.
Av den senare anledningen är även sommaren en sämre årstid för att putsa fönster. Skiner solen så hinner det vatten och det rengöringsmedel man använder sig av torka – och det innebär att du också får de där vita, fula strecken över rutan. Vintern då? De allra flesta ser fönsterputsning vintertid som en omöjlighet. Har man en gång provat så har man också sett att det vatten man använder fryser och bildar en ishinna över fönstret.
Så lyckas du putsa fönstren med ättika
Ättika – 12% – har visat sig vara ett utmärkt rengöringsmedel i samband med fönsterputs vintertid. Dels tar det effektivt bort all smuts, men dels så förhindrar det också vattnet från att frysa. Gällande det senare kan man också blanda i exempelvis t-röd i hinken, men då ska man även vara medveten om att detta kan leda till att det bildas en fetare typ av hinna över glaset.
Enligt vår mening räcker det med att använda en blandning av varmt vatten och ättika för att lyckas. Gällande fönsterputsningen så ska du arbeta ungefär som vanligt, men försöka vara lite effektivare. Tidspressen är lite mer påtaglig vid fönsterputs under vintern än under höst och vår.
Kort sagt: ta en tvättsvamp, blöt den ordentligt i blandningen mellan ättika och varmt vatten, gnugga rent fönstret och använd sedan en fönsterraka för att ta bort vattnet. Jobba uppifrån och ner och dra med bestämda drag. Torka av rakan mellan varje drag – för att undvika vita linjer. Byt vattnet lite mer ofta än vanligt då det bör vara varmt. Se även till att du får bort all snö och frost från fönstrets alla delar innan du börjar. Lycka till!
Möjligt, men svårt att putsa fönster under vintern
Det vi kan säga om detta är att man använt sig av fel teknik. Det går att putsa fönster under vintern och det går att göra det även då det är minusgrader ute. Givetvis är det ingenting att föredra – av förklarliga skäl då du kommer att frysa ganska rejält – men det är fullt möjligt att lyckas med ett sådant projekt. Hemligheten ligger i att använda en något oortodox produkt som rengöringsmedel och detta i form av ättika.